Torsdag presenterte Kongsberg Gruppen sine resultater for andre kvartal.
Regnskapet viste en rekordstor ordrebok på over 21 milliarder, gode resultater innenfor virksomhetene Maritime og Defense Systems, men også pressede driftsmarginer.
Det er Oil & Gas Technologies- og Protech Systems-virksomhetene som trekker resultatet ned. Sistnevnte produserer Kongsbergs fjernstyrte våpenstasjoner.
Under presentasjonen slo selskapet fast at konsensus blant forsvarsanalytikere er at nedgangen i forsvarsbudsjettene flater ut i år.
I tillegg mener man at nye globale sikkerhetsutfordringer driver frem nye krav til forsvar og sikkerhet, noe som bidrar positivt til bransjen.
- Noen land har allerede begynt
På spørsmål fra E24 om når selskapet tror man vil begynne å se en opptrapping igjen, svarer konsernsjef Walter Qvam følgende:
- Dette er et politisk spørsmål mer enn noe annet, sier han og fortsetter:
- Det vi nå ser at skjer at man diskuterer om man skal følge tidligere kuttplaner eller om man skal slutte å kutte. Når vi summerer inntrykkene, så viser bildet at den nedgangen i forsvarsbudsjettene som man hadde lagt opp til i 2015, ikke kommer til å skje.
Qvam understreker at det er store variasjoner fra land til land og trekker Polen frem som et eksempel på et land som har uttalt at de skal øke budsjettene.
- Summen av det hele tror jeg betyr at man flater ut i 2014 og at vi kan få noe økning visse steder i 2015.
- Ser dere en økt interesse i Øst-Europa og de landene som påvirkes av spenningen med Russland?
- Situasjonen medfører en diskusjon i visse land. Situasjonen revurderes nå flere steder og vi ser at noen land allerede har begynt å agere.
Et gode og et onde
Kongsberg Gruppens aktiviteter innen forsvar er delt inn i to av de fire store virksomhetene i konsernet, nemlig Kongsberg Defense Systems og Kongsberg Protech.
For disse to har budsjettkuttene vært et gode og et onde. For mens budsjettkutt har rammet resultatene i deler av selskapet, så har budsjettkuttene også drevet frem endringer i prioriteringene til de forskjellige landene. Dette har skapt nye muligheter for selskapet.
På spørsmål om hvilke segmenter hos Kongsberg som kan tjene på en ny trend i forsvarsbudsjettene, så trekker Kongsberg-sjefen frem Protech Systems, som produserer fjernstyrte våpenstasjoner.
Der har leveransevolumene falt markant. USA er den største kunden, og andre land har ikke kjøpt nok til å veie opp for nedgangen fra verdens gjenværende supermakt.
- Dette er det programmet som har blitt påvirket mest negativt. Øvrige, som missiler og ikke minst når det gjelder luftvernsystemer, så har trenden påvirket oss motsatt (positivt, journ. anm.)
I første kvartal meldte Kongsberg om et salg av luftvernsystemet NASAMS til Oman i samarbeid med Raytheon. Rekordkontrakten er verdt 3,7 milliarder for Kongsberg.
Gitt trenden han nå ser, mener Kongsberg-sjefen fremtiden ser noe lysere ut for det segmentet som har blitt rammet og også for F-35 leveransene, hvor det har vært endringer i leveranseplaner i forhold til hva som var forutsatt i starten.
Med en ny og positiv utvikling i forsvarsbudsjettene, mener Walter Qvam det er de fjernstyrte våpenstasjonene til Protech Systems og produksjonen av delene til F-35-flyet, som kan merke størst gevinst.
- Det er disse to enhetene som kanskje kan komme tilbake sterkere enn vi hadde planlagt, sier Qvam.
- Avgjørende for å lykkes i USA
Én av de store nyhetene som Kongsberg-ledelsen trakk frem under torsdagens kvartalspresentasjon var den nye samarbeidsavtalen med den amerikanske forsvarskjempen Raytheon.
Samarbeidet inkluderer markedsføring, teknologi og produksjon av missiler, og legger løpet for en videre utvikling og vekst for Kongsbergs missilvirksomhet i årene fremover.
- Den er ganske omfattende og den griper inn i vår strategi, sier Qvam og forteller at denne typen avtaler er «avgjørende» for å lykkes i USA.
De to selskapene har allerede samarbeidet tett i årevis, blant annet innenfor luftvernsystemer. Det nye samarbeidet som ble annonsert i juli.
Kongsberg-sjefen forteller at avtalen er bygget opp rundt Joint Strike Missile, som er utviklet for kampflyet F-35 med flere. Den inkluderer ikke Kongsbergs andre suksessfulle produkt,NSM – Naval Strike Missile.
- Avtalen legger til rette for at kompetansen både hos Kongsberg og Raytheon. Men forskjellige land har forskjellige behov, så noen steder vil vi stå for utviklingen andre steder vil de stå for det.
Avtalen er løpende gjennom flere trinn og omfatter både markedsføring, teknologi og produksjon.
- Når kan vi begynne å se frukter av denne avtalen?
- Det vil fortløpende være studier, testing og utvikling, sier Qvam og mener vi kan se nyheter om dette om ikke lenge.
Han vil imidlertid ikke tidsfeste når nye løsninger og kontrakter vil begynne å strømme ut, men indikerer at det trolig vil ta mer enn et par år.
No comments:
Post a Comment