Wednesday, November 13, 2013

One week with the iPad Air - Manager

Den 1. november ble Apples nye iPad lansert i Norge. Dette er femte generasjon iPad med 9,7 tommers skjerm, og for første gang har Apple gjort større endringer i designet av flaggskipnettbrettet sitt.

Formfaktoren er nå hentet fra iPad mini, som ble avduket høsten 2012. Det har gitt et smalere nettbrett, og sammen med betydelig redusert vekt og en krystallklar skjerm, har en rekke utenlandske medier hyllet iPad Air som «kanskje markedets beste nettbrett».

Apple introduserte begrepet «Air» da de lanserte MacBook tilbake i 2008. Det skulle antyde en bærbar maskin som var ultralett, ultratynn og med en batterikapasitet som danket ut konkurrentene.

At selskapet nå føyer Air til iPad-navnet, kan tyde på de nå er temmelig fornøyde med produktet selv også.

Side3 har hatt iPad Air i daglig bruk i én uke. Her er våre inntrykk.

iPad Air vs. røkla

Det er ikke bare på utsiden iPad Air har fått store endringer. På innsiden er nettbrettet utstyrt med Apples lynraske A7-prosessor, markedets første med 64 bits arkitektur. 64 bit merker en foreløpig først og fremst på spill som «Infinity Blade», som gjengir dataverdenen i flotte detaljer uten å hikke, og i operativsystemet iOS 7, som iPad Air svelger uten å mukke.

Og det er ikke tvil om at iPad Air er et lynrask nettbrett. Å navigere i systemet er en fryd, vi sveiper mellom programmene med fire fingre på skjermen skjer uten lagg eller tregheter og det spiller ingen rolle om vi har fem eller 50 programmer – nettbrettet har nok muskelkraft til å takle alle de utfordringene det har fått.

Bortsett fra på to punkt: Under innloggingen til iTunes opplevde vi at programmet krasjet en rekke ganger før vi kom så langt at vi kunne laste ned en film. Etter innlogging har ikke applikasjonen krasjet igjen. Det har imidlertid skjedd på «tunge» nettsider, som bolia.com, både i Chrome og Safari. Safari oppleves som hakket mer stabilt og hakket raskere, men her tror vi det må være en oppgradering på vei.

VEKT ER VIKTIG: Når du skal holde et nettbrett i hånda over tid, vil du merke at lav vekt er essensielt. Det er også ønskelig for mange å beskytte skjermen for riper og skader med et cover. Det øker totalvekten. Her har vi sammenliknet vekten på iPad Air (øverst), iPad mini (nede til venstre) og iPad 2 - alle med Apples egne Smartcover. Klikk på bildet for stor versjon.

Foto: Lars Wærstad (SIde3.no) VEKT ER VIKTIG: Når du skal holde et nettbrett i hånda over tid, vil du merke at lav vekt er essensielt. Det er også ønskelig for mange å beskytte skjermen for riper og skader med et cover. Det øker totalvekten. Her har vi sammenliknet vekten på iPad Air (øverst), iPad mini (nede til venstre) og iPad 2 – alle med Apples egne Smartcover. Klikk på bildet for stor versjon.

FRA STØRST TIL MINST: Bredden på iPad Air (midten) er betydelig redusert i forhold til tidligere generasjoner. iPad mini i front.

Foto: Lars Wærstad (Side3.no) FRA STØRST TIL MINST: Bredden på iPad Air (midten) er betydelig redusert i forhold til tidligere generasjoner. iPad mini i front.

A7 er den samme prosessoren som sitter iPhone 5S. Og i likhet med mobilen, har også iPad Air «bevegelsessensoren M7». Dette er en slags hjelpeprosessor, og hovedoppgaven er å avlaste A7 med å følge med på nettbrettets bevegelser uten at hovedprosessoren aktiveres og batteriet tappes.

Som med 64 bit er M7 en mulighet i iPad Air utviklerne ikke har rukket å utnytte fullt, men mulighetene er flere.

Vurdere du en iPad Air opp mot de resterende 9,7-tommerne fra Apple, er vi ikke i tvil om hvilken vi vil velge. Uansett pris, er iPad Air en solid oppgradering som legger de fire foregående generasjonene i skyggen når det kommer til ytelse, potensial, utseende – og vekt.

Fremdeles for tung?

Det er iPad Air-modellen med mobildata og 128 GB harddisk vi har testet. Den veier 488 gram.

Til sammenligning med 2012-modellen, er det en reduksjon på 174 gram. iPad Air ligger med andre ord nærmere iPad mini i vekt enn fjerde generasjon iPad.

Og det merkes, iPad Air er betydelig mye lettere enn sine forgjengere. Første gang vi løftet den, slo det oss at denne kunne erstatte iPad mini som «pendlerpad».

Vi har brukt nettbrettet daglig på buss og tog til og fra jobb for å sjekke mail og Facebook, lese nyheter og se videoer på YouTube. Dratt den med oss inn og ut av møter, mellom sofa og kjøkkenbord og surfet i sengen.

488 gram er så liten vekt at du med enkelhet kan løfte iPad Air med deg med én hånd, og til og med holde den en stund uten å hvile den mot noe. Likevel, i praktisk bruk, oppleves den som hakket for tung.

For å beskytte skjermen, bruker vi Apples smartcover-deksel, som øker vekten til 591 gram. Og da begynner vi å kjenne det i armene, og hviler fort nettbrettet i fanget eller støtter det inntil noe. De smalere kantene endrer ikke bruksmønsteret når vi skriver på iPad Air – enheten må fremdeles legges ned slik at en kan bruke alle fingrene for å skrive effektivt – som er tungvint på bussen.

Lettvektsalternativet fra Apple er da iPad mini, som med deksel ikke veier mer enn 387 gram.

Til sammenligning med iPad 2, som fremdeles er i salg med like stor skjerm – er det imidlertid ingen konkurranse. Mobildatamodellen av iPad 2 veier 622 gram uten deksel, og 767 gram med.

Også konkurrentenes nyeste modeller må se seg slått av iPad Air på vekt. Nokia Lumia 2520 og Samsung Galaxy Note 10.1 er henholdsvis 146 og 78 gram tyngre. Den litt større 10-tommers Xperia Tablet Z klarer seg best, med kun 26 gram ekstra.

MINDRE OG LETTERE: iPad Air (t.h.) er betydelig krympet inn i forhold til tidligere generasjoner iPad - både i vekt og størrelse - og har fått samme formfaktor som iPad mini. Smartcoveret til iPad Air har tre ledd, mot fire på iPad 2 som er avbildet. Tre ledd er imidlertid mindre stabilt, og vi har flere ganger dyttet nettbrettet over ende på grunn av konstruksjonen.

Foto: Lars Wærstad (SIde3.no) MINDRE OG LETTERE: iPad Air (t.h.) er betydelig krympet inn i forhold til tidligere generasjoner iPad – både i vekt og størrelse – og har fått samme formfaktor som iPad mini. Smartcoveret til iPad Air har tre ledd, mot fire på iPad 2 som er avbildet. Tre ledd er imidlertid mindre stabilt, og vi har flere ganger dyttet nettbrettet over ende på grunn av konstruksjonen.

Fantastisk skjerm

Vi er ikke overbevist om iPad Air kan danke ut iPad mini som pendlerfavoritt, men når det gjelder hjemmebruk er iPad Air førstevalget. Årsaken er retinaskjermen. Har du ikke oppdatert til en HD-skjerm ennå, er det på tide.

HD VS. SD: Teksten på iPad Air (under, til venstre) er mye bedre å lese enn på iPad mini. Dette bildet er naturligvis ikke optimalt, men det gir et visst inntrykk av forskjellen.

Foto: Lars Wærstad (Side3.no) HD VS. SD: Teksten på iPad Air (under, til venstre) er mye bedre å lese enn på iPad mini. Dette bildet er naturligvis ikke optimalt, men det gir et visst inntrykk av forskjellen.

iPad Air har den samme skjermen som forrige generasjon. Med en oppløsning på 2048 x 1536 bildepunkter gir den krystallklare HD-bilder, og skriften oppleves som pikselfri. Fargegjengivelsen er også mer virkelighetstro enn på AMOLED-skjermer som for eksempel Samsung foretrekker. Bilder på nettsider som nedskalerer kvaliteten på bildene sine for å tilpasse seg PC-skjermer med lavere oppløsning, ser kornete ut, men det er en gammel problemstilling.

Nå som vi først har trukket iPad mini inn som et alternativ valg til iPad Air, er opplevelsen av å lese en bok eller en artikkel på en nettside betydelig mye bedre på iPad Air. Ikke bare er skriften stor nok til å kunne leses greit uten å måtte zoome inn, det er mye mer behagelig å lese teksten slik den gjengis på retinaskjermen. Å skifte mellom iPad mini og iPad Air slår rett og slett dårlig ut for iPad mini – skjermkvaliteten oppleves som betydelig redusert – noe den også er.

I forhold til iPad 4 er det imidlertid ingen merkbar forskjell.

Med såpass tynne rammer rundt skjermen på iPad Air, er det uunngåelig at tommelen legger seg inn på skjermen. På eldre iPader er det en utfordring, men Apple har laget en algoritme som identifiserer når du bare holder i skjermen og når du gjør en aktiv bevegelse. Slik begynner du ikke å zoome inn og ut av skjermen når du vil bla i nettsider, trykker ufrivillig på lenker og den type irriterende ting. Og det funker utmerket.

Enkelte mangler

Apples nye nettbrett er en höjdare på de aller fleste områder, men det er to ting det er underlig at iPad Air ikke har.

Det første er bevegelsessensoren iTouch som finnes på iPhones 5S. Det er teknologi som «bare funker», og som umiddelbart gjør at en firesifret kode virker tungvint. Det andre er at frontkameraet ikke er oppgradert fra forrige generasjon, men holdes på fem megapiksler.

Utover dette er det imidlertid lite å utsette på iPad Air. Det er det letteste nettbrettet i sin størrelse på markedet, det er lynraskt, skjermen gjør bruken til en fornøyelse for øyet, designet er friskt, byggekvaliteten upåklagelig og i bunn har du arsenalet av programmer tilgjengelig i App Store som sørger for at maskinen har et vell av bruksområder. Med iPad Air kan du blant annet laste inn Apples bibliotek av iWorks- og iLife-programmer gratis.

Så, er iPad Air tidenes beste nettbrett? Tja, ikke utenkelig. I alle fall fram til iPad mini med retinaskjerm kommer senere i november …

Prisene på iPad Air strekker seg fra 4090 kroner for 16 GB-modellen uten mobildata til 7490 kroner for toppmodellen med 128 GB lagringsplass og mobildata.

VALGETS KVALER? Egentlig ikke, om en tenker etter.iPad 3. generasjon til venstre, iPad 4. gneerasjon på toppen, iPad Mini under - og iPod Touch nede til høyre, som like gjerne kunne vært navngitt iPad Micro.
LIKE: iPhone 5 og iPhone 5S er ikke to vesentlig forskjellige telefoner.SPAR TUSENLAPPER: Prisforskjellen på en brukt 16 GB iPhone 5 (bildet) og en ny 16 GB iPhone 5C kan være på rett i underkant av 2000 kroner. På innsiden er telefonen omtrent identisk.

Tjenester Shoppingguiden 24.no

No comments:

Post a Comment