Asia i dag
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Etter 20 år med spede forsøk på økonomiske reformer er Vietnam på vei til å bli Asias siste økonomiske tigerøkonomi. Investorer fra hele verden flokker til landet. Det forventes høy økonomisk vekst frem til 2050.
Den økonomiske veksten i Vietnam endte på nesten seks prosent i 2014. Landet har brukt de siste årene på å rydde opp i gjeldsdyngede statlige storselskaper. I det stille har reformarbeidet skutt fart. Utenlandske investorer føler seg tryggere på å investere i Vietnam.
Høyere vekst enn Kina
For ti år siden var det også forventninger om at Kina ville gå inn i en periode med høy økonomisk vekst og følge den kinesiske vekstmodellen. Den økonomiske veksten falt fra over 7,5 prosent i 2014 til 5,4 prosent i 2009.
Ifølge PricewaterhouseCoopers-rapporten «The World in 2050» har Vietnam potensial til å bli en av verdens raskest voksende økonomien frem mot 2050 og bli en «tiger-økonomi» – tilsvarende nabolandene.
Den økonomiske veksten forventes å ligge på i gjennomsnitt 5,3 prosent de neste 35 årene. Kina kan falle til under fire prosent, ifølge PwC.
Det er en voksende skepsis hos utenlandske storselskaper som ikke ønsker å investere for mye i Kina.
Lønnsnivået spiller inn og mange internasjonale selskaper føler seg forskjellsbehandlet i Kina, noe handelsforeninger for USA og EU har sagt offentlig.
- Det er fullt mulig at Vietnam kan bli den raskest voksende økonomien i Asia. Vietnam har alle ingredienser for rask økonomisk vekst hvis de kan møte utfordringene som eksisterer i statlig sektor, sier seniorforsker Vikram Nehru ved Asia-senteret hos tenketanken Carnegie Endowment for International Peace i USA til Bloomberg News.
Sørkoreansk innflytelse
Sørkoreanske Samsung Electronics er i ferd med å investere tre milliarder dollar i en moderne fabrikk som skal produsere smarttelefoner i Vietnam. Samsung-selskaper var den største utenlandske investoren i Vietnam i 2014.
Samsung står for nesten en femtedel av den vietnamesiske eksporten – målt i amerikanske dollar. De har investert 11,8 milliarder dollar i Vietnam siden 2007.
Innen juni skal Samsung mer enn fordoble arbeidsstyrken til 100.000 ansatte og deretter 30000 nye ansatte innen 2016, ifølge Nikkei Asian Review.
I motsetning til hovedkonkurrenten Apple ønsker Samsung å kontrollere hele design- produksjonsprosessen internt og ikke sette ut dette til underleverandører. Apple produserer nesten alt av produkter ved Taiwan-eide fabrikker i Kina.
Samsung-konkurrent LG Electronics, som er verdens nest største produsent av flate tv-skjermer, vil flytte tv-produksjonen fra Thailand til Vietnam i år. Årsaken er lavere lønninger, men også et ønske om å ha produksjonen lokalisert på felles sted i Sørøst-Asia.
Fra landbruk til industri
Vietnam er i forhandlinger om en frihandelsavtale med EU. Landet deltar også i etableringen av Trans-Pacific Partnership – en ny gruppering hvor USA sitter i førersetet og hvor Kina ikke er velkommen som medlem.
- Vietnam er den store vinneren av at Kina taper konkurransekraft på grunn av høyere lønninger og en sterk valuta. Ved å ha utnyttet denne situasjonen tidlig har Vietnam en klar fordel og dette begynner å bli synlig, sier analysesjef Frederic Neumann hos storbanken HSBC i Hong Kong til Bloomberg.
Verdensbankens økonomer tror Kina vil få en økonomisk vekst på rundt 5,5 prosent de neste fire årene. Australia & New Zealand Banking Group tror dette er for lavt og har lagt listen på 6,5 prosent for de neste to årene.
- Strukturen i økonomien skifter vekk fra primærnæringer til industri. En kan se det er en progresjon som skjer nå, sier Verdensbankens Vietnam-direktør Victoria Kwakawa.
Vietnam har gått forbi Thailand og Malaysia som den største eksportøren fra Sørøst-Asia til USA. Det er kun 15 år siden USA og Vietnam normaliserte forholdet etter krigføringen frem til midten av 1970-tallet.
Skadeskutte Sharp
Taiwanske Hon Hai Precision Industry, som er Apples hovedprodusent av smarttelefoner, nettbrett og personlige datamaskiner, vurderer å tilby støtte til japanske Sharp. Sharp har teknologi som Apple benytter i skjermene.
- Sammen med finansinstitusjoner er det mulig vi vil tilby finansiell støtte til Sharp allerede i mars. Vi vurderer et tettere samarbeid på lisensiering av teknologi, sier Hon Hais konsernsjef Terry Gou til næringslivstidsskriftet Toyo Keizai.
Sharp forventer å få nok et underskudd i inneværende kvartal og skal legge frem en ny omstruktureringsplan i mai.
- Vi føler veldig sterkt at den finansielle situasjonen er svært alvorlig, sa Sharps konsernsjef Kozo Takahashi da det siste kvartalsregnskapet ble lagt frem i februar.
Markedene
Aksjemarkedene i Japan og Kina leder oppgangen over store deler av Asia ved inngangen til uken.
Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen nærmer seg 20000-grensen – et nivå nøkkelindeksen sist var på i mars 2000. Dette var like før kollapsen i internettboblen og en kraftig nedgang for teknologiaksjer over hele verden – også i Japan.
Ved Shanghai-børsen har det vært sammenhengende oppgang de siste ni handelsdagene og nøkkelindeksen er på det høyeste nivået siden mai 2008.
Noen av Kinas største eiendomsselskaper leder oppgangen sammen med blant annet China Railway Group.
Ifølge CNBC vil kinesiske myndigheter om kort tid legge frem en detaljert plan som vil knytte Kina sammen med Europa med et modernisert jernbanenettverk.
No comments:
Post a Comment