Valuta
Eksportbedrifter kan få dårligere betalt for varer i utlandet de neste månedene, tror analytiker. Elkem Solar-sjef Inge Grubben-Strømnes har fått over 100 millioner kroner ekstra i kassen på en sterk dollar det siste året.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Hovedkontor: Kristiansand
Administrerende direktør: Inge Grubben-Strømnes (40).
Styreleder: Helge Aasen (52)
Antall ansatte: 190
Største eiere: Elkem og den kinesiske fondet Guangyu 50/50
Virksomhet: Produserer 6000 tonn solsilisium basert på en egenutviklet teknologi som bruker betydelig mindre energi enn i tradisjonelle silisiumverk.
Vis mer
Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent sist torsdag sendte sjokkbølger gjennom markedene. Rentene i pengemarkedet steg, og det førte til umiddelbar styrking av den norske kronen mot euro og amerikanske dollar.
– Slike utslag i valutamarkedet har vi ikke sett på over fem år, sier analytiker Ole H. Eek-Nielsen i Nordea Markets.
Fredag ble noe av styrkingen som kom umiddelbart etter rentemøtet reversert. Eek-Nielsen tror likevel at usikkerheten i rentemarkedet vil påvirke kronekursen frem mot Norges Banks rentemøter i mai og juni.
«Utsatt for spekulanter»
– Den norske kronen er utsatt for spekulanter som ser at Norge ikke kutter renten slik resten av Europa gjør. Det i seg selv kan føre til en styrking av kronekursen, sier Eek-Nielsen.
Kursen på euro var like 8,67 kroner ved inngangen til helgen, og Nordea Markets tror at kronen vil styrke seg gradvis dette året og sende prisen for én euro til 8,30 kroner.
– Mye av det kan bli tatt ut før mai, sier Eek-Nielsen.
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier markedsaktørene har lagt til grunn at det blir to rentekutt fra Norges Bank i år. Hvis det ikke blir noe av, så vil det gi utslag i rentemarkedet og da vil kronen styrke seg.
– Foreløpig tolker markedet at Norges Bank har utsatt nye rentekutt, men ikke avlyst det. Hvis norsk økonomi utvikler seg som ventet og oljeprisen stiger noe, så vil det bidra til sterkere krone, sier Haugland.
Skremt av kronebyks
Administrerende direktør Inge Grubben-Strømnes i Elkem Solar i Kristiansand ble skremt da kursen på amerikanske dollar falt fra nær 8,40 på morgenen til drøyt åtte kroner torsdag.
– Det ville selvfølgelig vært bedre for oss om kronen ikke steg. Det er helt klart at den sterke dollaren bidrar veldig positivt til inntjeningen vår, sier Grubben-Strømnes.
I juni ifjor var prisen på verdensmarkedet for en kilo solsilisium 21 dollar. Da kostet en dollar omtrent 6,20 kroner. Elkem Solar hadde altså en inntekt på omtrent 130 kroner per kilo.
I dag har markedsprisen falt med 12 prosent til 18,5 dollar per kilo. Men samtidig kostet en dollar fredag vel 8,10 kroner, før den falt til åtte kroner. En dollarkurs på 8,10 kroner betyr at Elkem Solar har en inntekt på omtrent 150 kroner per kilo – en økning på vel 15 prosent sammenlignet med ifjor sommer.
Med en produksjon ved smelteverket i Kristiansand på 6000 tonn solsilisium i året, innebærer det på årsbasis i størrelsesorden 120 millioner kroner i økt inntekt for selskapet som eies 50/50 av Elkem (som igjen eies av kinesiske Bluestar) og det kinesiske fondet Guangyu.
Håp om svak krone
– Ettersom vi stort sett har inntekter i dollar og det vesentligste av utgiftene i norske kroner, blir inntjeningen vår betydelig bedret. Men jeg må understreke at vi også kjøper råvarene til produksjonen av solsilisium på verdensmarkedet i euro eller dollar. Nettoeffekten av dollarkursen er likevel klart positiv for oss, sier Grubben-Strømnes.
– For all norsk eksportindustri er situasjonen veldig positiv. For Elkem Solar betyr bedre resultater tryggere arbeidsplasser, sier han.
Elkem Solar har 190 ansatte ved smelteverket i Kristiansand, som benytter en egenutviklet smelteteknologi. Den trenger kun 25 prosent av energien som er nødvendig i tradisjonell produksjon av solsilisium.
– Nå er jo dette med valuta veldig uforutsigbart, selvfølgelig. Men det er klart at vi håper på fortsatt svak norsk krone og sterk dollar, sier Grubben-Strømnes.
Les hele avisen
No comments:
Post a Comment