Thursday, July 4, 2013

Bet against itchy mosquito bites - forskning.no

Ingrid Spilde
Journalist

Torsdag 04. juli 2013
kl. 05:00

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Spørsmålet diskuteres ivrig på nettforum for de med eksem: Kan varmt vann stoppe kløen?

Debattantene beskriver hvordan de skyller intenst kløende hender eller andre kroppsdeler med vann som er så skåldvarmt at de bare akkurat kan tolerere det.

Først klør det intenst noen sekunder, men så forsvinner kløen. For flere timer.

Og teknikken blir ikke bare brukt av folk med eksem. Andre forum flommer av hallelujarop etter råd om så vidt tolererbart varmtvann eller tilsvarende hårfønerluft mot myggestikk.

  • Les også: Hvorfor klør myggestikk?

Kan det faktisk være så enkelt? forskning.no har sjekket med ekspertene.

Smerte og kløe

Hudspesialist Jon Anders Halvorsen forteller at fenomenet ikke er ukjent for ham.

- Det hender at pasienter med eksem forteller at de tar en veldig varm dusj for å dempe kløen.

Halvorsen mener også at det kan finnes forklaringer på hvordan en slik effekt kan oppstå.

- Det er kjent at smerte kan undertrykke kløe. Dessuten er det mye som tyder på at noen kløereseptorer er temperaturfølsomme, sier han.

Reseptorer ute av spill

Kløereseptorene er egne deler av nervesystemet som gir oss følelsen av å klø. Nyere forskning har vist at noen av disse reseptorene kan påvirkes av temperaturendringer.

- En mulig forklaring på at høye temperaturer kan dempe kløe, er at disse reseptorene blir satt ut av spill i en kortere periode, sier Halvorsen.

Han forteller også at stoffet capsaicin – som finnes i chilipepper og skaper en brennende følelse i huden – har vist seg å kunne dempe kløe. Kanskje er de samme mekanismene i sving her?

Greit å prøve

Halvorsen mener det ikke er noe i veien for å prøve trikset på myggestikk, forutsatt at varmen ikke er så sterk at huden blir skadet.

Noen av entusiastene der ute anbefaler å dyppe enden av en sammenrullet klut i vann som er litt for varmt til at du greier å ha hendene nedi. Så trykker du den varme, våte siden mot myggstikket. Kanskje må du gjenta det en gang for å være sikker. 

Når det gjelder eksem kan metoden imidlertid være mer problematisk, advarer Halvorsen.

- Det kan være ugunstig ved atopisk eksem fordi veldig varmt vann også fjerner fettlaget i huden. Dette fettlaget virker beskyttende på huden, så da kan eksemen bli mer irritert etterpå.

No comments:

Post a Comment