Saturday, December 21, 2013

One in four use natural medicines in pregnancy - Page2

VIL AVDEKKE UHELDIG BRUK: Folkehelseinstituttet vil finne ut av hva slags naturmedisiner gravide kvinner tar.

VIL AVDEKKE UHELDIG BRUK: Folkehelseinstituttet vil finne ut av hva slags naturmedisiner gravide kvinner tar. Foto: Jupiterimages ( Getty Images/Brand X )

- Vi vet vi imidlertid svært lite om både effekt og sikkerhet av slike midler for mor og barn.

(SIDE2): Det sier professor Hedvig Nordeng ved Folkehelseinstituttet.

En omfattende undersøkelse avdekker at norske kvinner fortsatt bruker mye naturmedisiner i svangerskapet.

I Norge ble det funnet en nedgang i bruken sammenliknet med til tidligere undersøkelser (fra 36-40 prosent til 29 prosent), muligens på grunn av økt søkelys på mulige bivirkninger av denne type preparater, skriver Folkehelseinstituttet.

- Vil avdekke uheldig bruk

Den multinasjonale studien avdekker bruken av naturmidler blant over 9000 gravide i 23 forskjellige land og det viser seg at de vanligste urtene var følgende:

ingefær (13 prosent mot kvalme) og tranebær (12 prosent mot urinveisbesvær), valeranarot (8 prosent for søvn/beroligende) og bringebærblad (6 prosent for lettere fødsel)

Bruken varierte fra 69 prosent i Russland til 4,3 prosent i Sverige.

- Naturmidler kan kanskje appellere til gravide som tryggere alternativer enn konvensjonelle legemidler. I realiteten vet vi imidlertid svært lite om både effekt og sikkerhet av slike midler for mor og barn. Det er viktig å vite hvilke naturmidler gravide bruker for å avdekke mulig uheldig bruk, sier professor Hedvig Nordeng ved Folkehelseinstituttet, som leder studien.

I alt brukte kvinnene 134 forskjellige urter.

I studien oppga én av fire kvinner at en lege hadde anbefalt bruken, men det vanligste var at kvinnen brukte naturmedisinen på eget initiativ (29 %).

- Helsepersonell bør ha kunnskap og være tilgjengelige for å diskutere bruk av naturmidler med gravide slik at uheldig bruk av naturmidler i svangerskapet unngås. Mer kunnskap om effekt og sikkerhet av slike midler i svangerskapet er også nødvendig, sier Nordeng.

Side2Vivianne (32) fikk hjelp til å bli kvitt gamle arr, og bare etter to til tre uker kunne hun se merkbare resultater. Side2

No comments:

Post a Comment