Saturday, December 28, 2013

Researchers should check whether algae can be sauefôr - NRK

– Bruk av lokalprodusert proteinrikt fôr vil kunne være mer bærekraftig og miljøvennlig enn import av soya fra Brasil. Det kan dessuten redusere klimagassutslipp i form av metangass fra kjøttproduksjon, sier forsker Ingrid Bay-Larsen ved Nordlandsforskning.

Hun leder prosjektet som er et samarbeid mellom Norlandsforskning og forskningsmiljøer i Danmark, Sveits og Spania.

Etter utbruddet av kugalskap i Storbritannia i 1990-årene ble det forbudt å bruke protein fra drøvtyggere og fisk i fôr til drøvtyggere.

  • Les også:Frykter for avlinger etter tørke

Dermed ble norsk kjøttproduksjon avhengig av importert soya. Det er blitt stadig vanskeligere å få tak i soya som ikke er genmodifisert og dermed forbudt i Norge.

Ett av målene med forskningsprosjektet er å måle hvordan alger og belgvekster påvirker produksjonen av metangass i nylig ferdigstilte testkamre.

Forskerne skal også undersøke hvilken virkning ulike sorter belgvekster og alger har på tilvekst hos lam, på parasitter hos sauen og på utslipp av metangass, som er et stort klimaproblem i dag.

(NTB)

No comments:

Post a Comment