Lydtest
Glem alt du trodde du visste om små høyttalere. Multiromshøyttaleren Devialet Silver Phantom har et lydtrykk andre bare kan drømme om.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Silver Phantom fra franske Devialet er et aldri så lite teknologisk vidunderbarn. At den kan strømme musikk trådløst fra nettverket og i flere rom samtidig, er ikke det som gjør den hypermoderne. Det er hva den huser av innmat ellers.
La det dessuten være sagt først som sist: jeg aldri opplevd et high-end-produkt som er så brukervennlig! Esken kan åpnes uten å måtte ta ut høyttaleren inni. Den står automatisk på bordet når esken fjernes! Tilkobling skjer lett som en plett, og i daglig bruk er den en drøm.
3.000 watt
Når man leser hva produsenten skriver om Silver Phantom, kan man lure på hva konstruktørene har hatt i drikkevannet. Innebygd forsterkerkraft på 3.000 watt, et lydtrykk mot nattklubbnivå og en dypbass som til og med får enkelte subwoofere til å skjelve i buksene – og dette fra en liten tass av en kompakthøyttaler med et indre kabinettvolum på bare 6 liter! Dette er på størrelse med de minste bokhyllehøyttalerne, og 20 ganger mindre enn typiske high-end-høyttalere med tilsvarende dypbassprestasjoner.
Det er naturlig å rynke på nesa, for som noen av våre Facebook-følgere påpekte da vi la ut det første bildet av høyttaleren, så vil en sikring på 10 ampere ryke lenge før 3.000 watt. Men vi snakker her om peak-watt, altså i veldig korte intervaller, og moderne sikringer er såpass trege at de ikke slår ut på disse korte pulsene.
Markedssjef Thierry Massoubre var uansett ikke så opptatt av watt da han var innom for å sette opp systemet i sensommer.
- Vi snakker aldri om RMS-effekt. Vi er mer opptatt av lydtrykket. Og i tilfellet Silver Phantom er dette 105 desibel målt fra en meter unna, ved 1 kHz. Som igjen er den lovlige grensen for nattklubber og konsertsteder.
Tordnende elementer
Ta en ny kikk på høyttalerne. Bare se på de små krabatene! Disse skal altså være i stand til å gjengi lineær bass helt ned til 16 Hz. Dypere enn noe menneske kan høre! Det skjer via to 7-tommers basselementer som slår ut til hver sin side. At de slår i motsatt retning av hverandre utligner eventuelle forvrengninger som måtte forplante seg i kabinettet. Og når disse skal spille dypt med høyt lydtrykk, sier det seg nesten selv at slaglengden må være ekstrem. Nærmere bestemt 2,6 cm for hvert element. Og det nesten uten at kabinettet vibrerer i det hele tatt.
Den delen av kabinettet som huser elementene er for øvrig kulerundt, for å forhindre stående lydbølger og diffraksjon. I front sitter et koaksialelement med diskanten montert midt i mellomtoneelementet. For øvrig er både koaksialelementet og basselementene konvekse, og går i ett med det runde kabinettet.
Lyden av fremtiden
Tracy Bonhams jazz-låt «Noonday Demon», som også har et snev av «negro spirituals», er ingenting uten rytme. Og rytme, det har Silver Phantom til gagns. Høyttalerne holder takten fjellstøtt. De kan spille høyt – men det skal sies at bassen flater ut noe når man presser høyttalerne. Selv ikke disse, en slags hi-fi-bransjens svar på Tesla, kan bryte fysikkens lover. Den superbe lyden man får når man spiller moderat til ganske høyt, blir litt spissere og flatere når man virkelig guffer opp.
Men bare det at det er mulig å spille så høyt, er et kunststykke i seg selv. Til og med partymusikk á la Matoma-remixen av Astrid S sin «2AM» gjengis med tyngde og luft på én gang, og det er nesten utrolig at høyttalerne ikke er dyrere.
Det er nesten nifst hva franskmennene har fått til!
Pris: 18.990 kr / stk Den kompakte høyttaleren er et teknologisk vidunder. Den kan plasseres nært sagt hvor som helst, lyden er enorm, lydtrykket vanvittig – og bassen er dypere enn fra mange subwoofere! Appstyringen til multiromfunksjonen er dessuten upåklagelig. Bassen flater ut når det blir virkelig høyt. Les hele testen på Lydogbilde.no Vis mer
Pluss
Minus
No comments:
Post a Comment