I går varslet det Røkke-eide konsernet at de vil investere for å gjøre produksjonen mer lønnsom ved mottakene i Stamsund og Melbu og Båtsfjord.
Ifølge konsernsjef Thomas Farstad skal Norway Seafoods investere mellom 150 og 200 millioner kroner i filetanleggene i Nordland og Finnmark fram til 2017.
Om lag 70 prosent av råstoffet som foredles av Norway Seafoods blir levert av kystflåten.
Den varslede satsingen fra Norway Seafoods i Nordland er godt nytt for fiskerne, mener daglig leder Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.
– Både Melbu og Stamsund har vært viktig for kystfiskeflåten og det vil de også være i fremtiden med den satsingen som nå gjøres, sier Jonassen til NRK.no.
FORNØYD: Daglig leder Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag håper på økt lønnsomhet for kystfiskeflåten.
Foto: John Inge Johansen
JUBLER: Vestvågøy-ordfører Jonny Finstad.
Foto: John Inge Johansen / NRK
SKUFFET: Gamvik-ordfører Inga Manndal.
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK
– Styrker kystflåtens muligheter
Ifølge Norway Seafoods har ikke filetindustrien langs kysten tjent penger på 15 år, og flere tusen arbeidsplasser er forsvunnet. Permitteringene har blitt stadig flere og lenger også for Norway Seafoods' rundt 600 ansatte i Nord-Norge.
I Stamsund, hvor det jobber 100 ansatte er det allerede etablert et nytt skift på 50 personer, og det planlegges også å øke aktiviteten på Melbu med et skift om vinteren.
Jonassen tror ikke det bare er Norway Seafoods som kan tjene penger på omstruktureringen. Nå øyner han håp om at også fiskerne kan nyte godt av satsingen.
– Jeg tror og håper det skal bidra til at også fiskeflåtens lønnsomhet kan styrkes gjennom en høyning av prisene. At de er i stand til å betale godt for gode kvalitetsråvarer.
Varsler permitteringer
Til tross for at den videre driften ved anleggene i Stamsund, Melbu og Båtsfjord nå ser ut til å være sikret, varsler Norway Seafoods permitteringer i høstmånedene. Men selv om dørene i perioder vil stenges for fiskerne, lar ikke Jonassen i fiskarlaget seg bekymre.
– Høstperioden er tradisjonelt en periode på året hvor det ikke drives så veldig mye fiske. I den grad at Norway Seafoods går inn og stenger anleggene sine i den perioden, får vi ta det til orientering og levere til andre anlegg i området.
Han utelukker heller ikke at Norway Seafoods kan velge å holde anleggene åpne hvis de kan tjene penger på det.
Skuffelse i nord
Samtidig som ansatte i Melbu og Stamsund trekker et lettelsens sukk, er stemningen nedstemt i Finnmark.
Anlegget i Båtsfjord består, men Norway Seafoods ønsker å selge anlegget i Mehamn og bygge ned Hammerfest.
– Jeg sitter med en ganske stor klump i magen og er veldig fortvilt på vegne av egen kommune, men også på vegne av Kyst-Finnmark, sa ordfører i Gamvik Inga Manndal til NRK fredag.
Hennes kollega i Vestvågøy var langt mer positiv da han fikk vite om selskapets nye planer.
– Dette er veldig positive signaler både for Stamsund og Melbu. I dag er Røkke en helt i Vestvågøy, sa ordfører Jonny Finstad (H) i Vestvågøy.
80 mister jobben
Endringene i Norway Seafoods medfører at 80 ansatte i nord mister jobben, samtidig som flere blir sesongarbeidere.
– Dagens virksomhet i Norway Seafood gir et underskudd i et normalår på 25 millioner kroner. Kapasiteten i anleggene er tre ganger større enn produksjonsvolumet. Det er åpenbart for alle at nye grep må til for å sikre foredlingen og arbeidsplassene her, sier konsernsjef Thomas Farstad i en pressemelding fra selskapet.
Han viser til at foredlingen videreføres i sju av de åtte kommunene i Nordland og Finnmark der Norway Seafoods har anlegg.
No comments:
Post a Comment