Tuesday, December 16, 2014

62 IT billion has been lost from Oslo Børs – Dagens Næringsliv

IT

I løpet av åtte år er 30 børsnoterte it-selskaper blitt kjøpt opp. Norske selskaper er billigere enn konkurrentene, mener analytiker. Sjekk oversikten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nok et it-selskap forsvinner fra Oslo Børs. Denne gangen er det Eltek som blir kjøpt opp.

Les saken her: – Det er en vemodig dag (krever innlogging)



Siden 2007 har it- og telekomselskaper til en samlet verdi av over 62 milliarder kroner blitt kjøpt opp og tatt av Oslo Børs.

Forrige uke ble det kjent at et av Norges viktigste it-selskaper, Evry, fikk bud på 4,3 milliarder kroner for alle aksjene i selskapet.

Må kjempe om oppmerksomheten

Konsernsjef Teje Mjøs i Evry mente at lav omsetning har gjort Evry mindre attraktivt, og at det kan ha gitt aksjen en «rabatt».

- Jeg ser frem til å være privateid. Vi er børsnotert med en relativt illikvid aksje, og har i praksis ikke hatt tilgang til kapital gjennom børsen. Siden jeg tok over i 2010 har vi bedret lønnsomheten med omtrent 50 prosent og firedoblet kontantstrømmen. Det har gått sakte men sikkert oppover, uten at det nødvendigvis er blitt reflektert i børskursen, sa Mjøs til Dagens Næringsliv i forrige uke.

Det ble i snitt gjort 14 handler per dag i Evry-aksjen i 2014. Selskapet har 10.000 ansatte, og i andre store selskaper handles det hundre ganger oftere.

- Det er et stort problem. Det er veldig mange it-selskaper som må kjempe om oppmerksomheten, og det er ikke en haug med meglerhus som kommer løpende og vil dekke dem, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie.

Attraktive for internasjonale aktører

Ifølge analytiker Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities har norske teknologibedrifter over flere år vist at de kan bygge opp kompetente miljøer og klynger som blir verdensledende innenfor sine respektive fagfelt.

- Dette gjør selskapene, og med det mener jeg humankapitalen så vel som teknologien, attraktiv spesielt for større internasjonale virksomheter, sier analytikeren.

Nordahl peker på ulike grunner til at norske it-selskaper er attraktive for internasjonale aktører.

- Viktige grunner for dette er at de kan hente ut merverdier av selskapet ved synergigevinster, mersalg over en bredere kundebase, adgang til proprietær teknologi som kan benyttes i deres andre produktplattformer, samt mulighet til å konsolidere et marked, sier han.

Et fåtall børsnoterte it-selskaper

- Norske selskaper prises ofte lavere enn sine internasjonale konkurrenter, understreker Nordahl.

En konsekvens av dette mener Nordahl er at norske teknologiselskaper tenderer å bli kjøpt opp når de når en viss størrelse, og at det dermed er begrenset med større børsnoterte it-selskaper i Norge i dag.

- En annen konsekvens er også at skandinaviske IT-selskaper gjerne søker børsnotering i Norge, fordi vi har en lang tradisjon for oppkjøp og børssektoren får for sin størrelse relativt god oppmerksomhet internasjonalt, sier Nordahl.

Kompenseres med nykommere

Selv om mange it-selskaper har forsvunnet fra Oslo Børs, er det noen tungvektere igjen, som Opera Software, Atea og Nordic Semiconductor.

I tillegg kommer en drøss mindre selskaper.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs mener «it-flukten» fra Oslo Børs må nyanseres med at det også kommer nye selskaper til. Ifjor var tre av 12 nykommere it-selskaper. I år er det også tre som er notert, av totalt 18 nynoteringer.

Les også:

Nå koster en euro 9,40 kroner

Vil distribuere konkurrentenes bøker

Billig å kjøpe, krevende å avlytte  

LikeTweet

No comments:

Post a Comment