Tuesday, December 23, 2014

Asia Today: Shadow Banks threaten China – Today’s Business

Asia i dag

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kinesiske myndigheter har prøvd å stoppe ulovlige finansinstitusjoner. Nye varianter har dukket opp og har formidlet nye lån på nesten 20000 milliarder kroner de siste to årene.

Det er tre år siden kinesiske myndigheter for alvor forsøkte å få kontroll med skyggebanker. Disse ga lån til selskaper og individer som ikke klarte å få lån fra etablerte banker.

Etter hvert begynte også bankene med å tilrettelegge for at kunder kunne låne fra andre kunder. Bankene tok ingen risiko, men tok et servicegebyr – ofte nesten like høyt som rentemarginen de hadde på utlån.

Uklart omfang

Ifølge nye statistikker har den tradisjonelle skyggebankvirksomheten falt til rundt 21900 milliarder yuan (26 mrd. kroner) i andre halvår. Samtidig har finansiering på 16000 milliarder yuan (20000 mrd. kroner) dukket opp via andre finansinstitusjoner.

Disse finansinstitusjonene er regulert via det kinesiske finanstilsynet og ikke banktilsynet, som har hatt overoppsyn med å få kontroll med skyggebankvirksomheten.

Hvor omfattende skyggebankvirksomheten er blitt, vet ingen med sikkerhet.

- Vi kan observere dette, men vi mangler statistikker. Det er uklart hvor omfattende det er, sier direktør Zeng Gang ved den offentlige tenketanken Chinese Academy of Social Sciences til Reuters.

Nye låneprodukter

Kinesiske myndigheter har startet liberalisering av finanssektoren. Blant annet er det blitt mulig for tradisjonelle meglerhus å etablere datterselskaper som driver kapitalforvaltning for kunder. Overoppsynet av disse er for dårlig.

- Det kinesiske kredittsystemet utvikler seg rett og slett for raskt. Målesystemene er ikke i stand til å plukke opp alt, sier Kina-økonom Donna Kwok hos den europeiske storbanken UBS i Hong Kong til Reuters.

Internettselskapet Sina er under etterforskning. Selskapet har lansert tjenester på en mobilapp som tilrettelegger for at brukere kan låne penger fra hverandre og hvor internettselskapet tar en avgift. Tjenesten Sina Weicaifu («liten formue») advarte nylig om at de kan få likviditetsproblemer ved nyttår. I løpet av 2013 ble det lansert rundt 800 såkalte kompislånetjenester (peer-to-peer).

- Denne typen utlånsprodukter på internett som har problemer utgjør ikke en risiko for Kinas finanssystem. Det har vært tilfeller tidligere og dette bør være en advarsel for oss alle om at disse utlånsplattformene er nye i Kina, sier Kina-økonom Xu Gao hos Everbright Securities til Bloomberg News.

Analysesjef Josh Klaczek hos JPMorgan i Kina sier til CNBC at kreditt har forflyttet seg vekk fra den tradisjonelle banksektoren i Kina.

Skepsis til banker

Nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen har falt noe på tirsdag etter en kraftig oppgang de siste seks-syv ukene.

Mange utenlandske investorer trakk seg ut fra Shanghai-børsen ved inngangen til november og har ikke fått delta i siste del av børsrallyet. De siste seks månedene har nøkkelindeksen steget med 52 prosent.

Utenlandske investorer er skeptiske til den kinesiske eiendomssektoren og spør om omfanget av misligholdte lån i bankene er riktig innrapportert. De fleste bankene har rundt en prosent misligholdte lån, ifølge regnskapsrapportene.

Så langt har bankene sørget for at eiendomsinvestorer får pusterom ved å gi nye lån og forlenge tilbakebetalingstiden. Hva skjer hvis denne praksisen stopper opp?

Investorer ser mot Japan. Det samme skjedde ved inngangen til 1990-tallet og det tok nesten ti år før bankene ble tvunget til å renvaske balansen og flytte råtne lån frem i lyset.

Ifølge beregninger fra meglerhuset CLSA vil Kinas forretningsbanker måtte hente inn over 2500 milliarder kroner i frisk kapital for å opprettholde kapitalkravene på 9,5 prosent hvis misligholdte lån øker til fem prosent.

Nord-Korea får smake egen medisin

Nord-Korea er sannsynligvis vært utsatt for angrep mot it-strukturen de siste timene. De fire nettverkene som kobler landet mot Kina og resten av verden har vært under angrep i natt. Den begrensede internettilgangen i landet har vært nede i mange timer.

- Jeg vet ikke om noen har startet et cyberangrep mot Nord-Korea, men dette er ikke normalt. Dette er ikke som noe jeg har sett tidligere, sier direktør Doug Madory hos analyseselskapet Dyn Research til Bloomberg News.

Selskapet begynte å se at internettilgangen til Nord-Korea var nede fra mandag morgen til i formiddag lokal tid.

USAs president Barack Obama sa i forrige uke at USA ville svare på angrepene mot it-systemene til Sony Pictures. Store datamengder er stjålet fra Sony. Filmstudioet har kansellert premieren av filmen «The Interview» som er en komedie hvor Nord-Korea diktator blir drept.

- Vi vurderer ulike flere alternativer. Noe vil være synlig – andre muligens ikke, svarte pressetalskvinne Marie Harf i det amerikanske utenriksdepartementet kryptisk under en pressekonferanse på mandag.

Nord-Korea advarte på mandag om at hvis USA straffer Nord-Korea på noen som helst måte vil de lede en gjengjeldelse mot USA som er «flere tusen ganger større».

Angrepene mot Nord-Korea virker å være såkalt «denial-of-service»-angrep som er svært enkle å igangsette med standard verktøy som er tilgjengelig på internett.

- En hacker kan bruker 200 dollar (1500 kroner) for å gjøre dette. Hvis amerikanske myndigheter ville foreta seg noe ville det ikke være så åpenbart og langt verre. Dette kan være noen i USA som er irritert fordi de ikke kan se filmen, sier sikkerhetssjef Dan Holden hos Arbor Networks til Bloomberg, med henvisning til filmen «The Interview» som skulle ha premiere 1. juledag.

Markedene

Det er laber aktivitet ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag med lavt omsetningsvolum av aksjer. Tokyo-børsen holder stengt. Den største oppgangen finner sted ved børsene i Sørøst-Asia og i India.

Børstilsynet i Kina har igangsatt etterforskning av 18 selskaper. Det er mistanke om kursmanipulering. De fleste er småselskaper som er underleverandører til blant annet teknologi- og bilindustrien.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment