Thursday, December 18, 2014

Exclusive mobile phone to NOK 600,000 – Dagens Næringsliv

Asia i dag

I en forstad til Bangkok selges hva som kan være verdens dyreste mobiltelefoner. Det er ikke uvanlig å betale over en halv million kroner for en standardmodell. Ringeprisen ligger på nesten 500 kroner minuttet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne uken ble 7,6 tonn med narkotika ødelagt under en seremoni i Thailand. Dette er en liten del av hva thailandsk politi har beslaglagt i år. Fengslene fylles opp av narkotikaprodusenter, selgere og brukere. Bakmennene som blir tatt forsøker å fortsette bak murene.

- Thailand er Sørøst-Asias narkotikasenter. Ifølge undersøkelser er 1,3 millioner mennesker narkomane. Av disse er 250.000 enten vært fengslet, tiltalt eller fått behandling. Resten utgjør en stor bekymring da de ikke har fått behandlingstilbud eller rehabilitering, sa justisminister Paiboon Koomchaya på torsdag.

Sendes med droner

Thailandske fengsler fylles opp av narkomane. Bakmennene har vist seg vanskelig å få tak i. De som er arrestert og dømt sendes til hva som skal være Thailands sikreste fengsler. Der klarer enkelte å fortsette aktiviteten som tidligere.

Det forutsetter at de klarer å få smuglet inn mobiltelefoner. Ifølge Bangkok Post koster en mobiltelefon ved Klongprem Central Prison i en forstad til Bangkok inntil 2,5 millioner baht (600.000 kroner).

Fortsatt er det vanlig å smugle disse inn via besøkende, men fengselsmyndighetene har opplevd at det har kommet droner flyende med last som slippes ned i luftegårdene. SIM-kort er også populære.

For de som klarer å skjule mobiltelefonene er dette en lukrativ virksomhet.

- Det koster rundt 2000 baht (450 kroner) i minuttet å ringe. Vi har funnet 150 meter lange ledninger til hodesett, sier Chamaiporn Kaewkamnerd ved Khao Bin-fengslet, som skal være blant Thailands sikreste, til Bangkok Post.

Kina oppjusterer bnp

Kina har i dag foretatt en offisiell revidering av underlagsmaterialet som benyttes til utarbeidelse av de økonomiske statistikkene. For 2013 har størrelsen på landets økonomi blitt oppjustert med 3,4 prosent.

Kinas bruttonasjonalprodukt endte med dette på 56900 milliarder yuan (9500 milliarder dollar) i 2013.

- En nedbryting av underlagsmaterialet viser at det meste av økningen kommer fra tjenesteytende sektor. Andelen økte fra 46,1 prosent til 46,9 prosent. Dette er positivt for den pågående rebalanseringen av økonomien, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Dette vil ikke endre den økonomiske veksten for 2014, ifølge en uttalelse fra Kinas statistikkbyrå.

«Undersøkelsen har innhentet mer omfattende underlagsmateriale fra industrien og tjenesteytende sektor», ifølge National Bureau of Statistics.

Nå vil økonomer jobbe seg bakover i tid til 2009. Det forventes justeringer for de fire foregående årene i løpet av 2015. Dette vil føre til at det vil ta kortere tid før Kina går forbi USA som verdens største økonomi – målt i amerikanske dollar.

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener dette allerede har skjedd i år – når det justeres for kjøpekraft.

Skyfri himmel i Japan

Den japanske sentralbanken opprettholder den tiltakene som skal støtte opp rundt regjeringens økonomiske politikk og rører ikke renten, ble det bekreftet på fredag.

Dette betyr at sentralbanken vil øke kjøp av rentepapirer med 80000 milliarder yen (5000 milliarder kroner) i året i 2015. Målet er å skape en prisvekst på to prosent i den japanske økonomien. Det betyr på utfordringer; prisveksten er for tiden på under en prosent.

- Fallende oljepriser er en hodepine for sentralbanken. Hvis den ikke ønsker å fortsette å øke størrelsen på stimuli, må den gjøre det klart at dette ikke bare gjøres for å kompensere for fallet i oljeprisen, sier Japan-økonom Yashuhide Yajima hos NLI Research Institute til Bloomberg News.

Den japanske valutaen har svekket seg med syv prosent mot amerikanske dollar siden oktober.

Sentralbanken oppjusterer samtidig utsiktene for den japanske økonomien. De mener det er signaler som tyder på en bedring i eksporten.

- Jeg deler sentralbankens optimisme for den japanske økonomien. De neste 12 til 18 månedene er det blå himmel hele veien. Det er risiko i finans- og pengepolitikken. Dette er problemer som må løses, men det er fortsatt tid, sier sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisers til CNBC Asia.

Kraftig vekst for emisjoner

Det har vært høy aktivitet i markedet for emisjoner over store deler av verden i 2014. Foreløpige statistikker fra Dealogic viser det er hentet inn over 250 milliarder dollar. Dette er en 50 prosent mer enn i 2013 og det høyeste siden 2010.

Det kinesiske internettselskapet Alibaba stod for den største børsnoteringen i verdenshistorien i september. I forkant av at selskapet ble børsnotert i New York ble det hentet inn 25 milliarder dollar fra investorer.

På de neste plassene følger Saudi Arabias National Commercial Bank med seks milliarder dollar og australske Medibank Private på nesten fem milliarder dollar.

Teknologi- og finansselskaper topper oversikten, ifølge CNBC. Teknologisektoren mer enn femdoblet emisjonsbeløpene til 59,9 milliarder dollar.

Fordelt på region er det asiatiske selskaper som topper oversikten med 106,8 milliarder dollar.

Markedene

Børsrallyet i USA på torsdag har fortsatt over Stillehavet i løpet av natten og sendt nesten alle aksjeindekser høyere i Asia. Unntaket er Shanghai-børsen hvor nøkkelindeksen ligger på nesten det høyeste nivået siden april 2011.

Råvareprisene har tatt seg noe opp, men unntak av oljeprisen hvor det har vært store prisbevegelser de siste 24 timene. Dette fortsetter i Asia på fredag formiddag.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment