Det amerikanske teletilsynet, The Federal Communications Commission, har startet etterforskning for å avdekke ulovlig bruk av falske basestasjoner i USA.
I juli sendte Alan M. Grayson, som representerer Florida i Representantenes hus, et brev der han spurte myndighetene om hva de gjør for å forhindre at folks mobiltelefoner blir ulovlig overvåket av kriminelle grupper og utenlandske aktører.
Jeg kjenner bare til én produsent av disse «boksene», og det er et amerikansk selskap
Utstyret han stilte seg kritisk til, såkalte IMSI-catchere, er det samme som Aftenposten har funnet signaler fra på flere steder i Oslo.
- Det er veldig enkelt å få tak i disse boksene, som vi kaller Stingray her i USA, på det private markedet. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skal være så enkelt, sier Grayson.
Vil ha strengere regulering
56-åringen har fulgt med på Aftenpostens avsløringer om bruken av slike IMSI-catchere i Oslo, og mener at saken vitner om svært alvorlige lovbrudd.
- Dere har antispionasjelover i Norge, og jeg kan ikke skjønne annet enn at disse er brutt. Jeg kjenner bare til én produsent av disse «boksene», og det er et amerikansk selskap. USA bør derfor hjelpe Norge med å finne ut av hvem som har satt ut avlyttingsutstyret, sier Grayson.
- Hvordan kan amerikanske myndigheter hjelpe?
- Man kan for eksempel kontakte produsenten og be om en oversikt over hvem de har solgt dette utstyret til, sier kongressrepresentanten.
Selskapet det er snakk om, Harris Corporation, har hovedkvarter i Melbourne i Florida – i nabodistriktet til Grayson.
Etter at Grayson sendte sitt brev til det amerikanske teletilsynet i juli, tok myndighetene affære. En måned senere kunngjorde The Federal Communications Commission at etaten nå har satt i gang en etterforskning for å avdekke i hvor stor grad dette avlyttingsutstyret blir brukt av kriminelle grupper og utenlandske etterretningsfolk.
- Vi har strenge regler når det gjelder radioaktivt materiale. Vi lar ikke private borgere kjøpe stridsvogner eller atomvåpen. Hvorfor skulle de ha muligheten til å kjøpe en Stingray til 1800 dollar? Hvilken legitim bruk kan de tenkes å ha for dette utstyret? spør Grayson.
Ønsker åpen debatt
Han ønsker ikke å spekulere rundt hvem som kan ha plassert IMSI-catcherne i Oslo, men sier at det sannsynligvis er noen med både kunnskap og store ressurser.
- Dette er avansert teknologi som du trenger mye kunnskap for å operere, spesielt dersom du skal ha flere utplassert i et spesielt område. Jeg vil tro at det står enten en utenlandsk statsmakt bak eller en kommersiell aktør med store økonomiske interesser i Norge, sier Grayson.
Politikeren tror at norske sikkerhetsmyndigheter raskt kan få en idé om hvem som står bak, men legger til at det ikke er sikkert at myndighetene deretter ønsker å gå ut offentlig med denne informasjonen.
- Det er så mye som er hemmelig i dette spillet. Derfor er det viktig at folk undersøker hva som faktisk skjer og at vi får en skikkelig debatt om hvorvidt vi synes det er greit at disse overvåkingsboksene blir brukt så mye som de gjør. Det er veldig bra at Aftenposten har avslørt denne saken i Norge, sier Grayson.
Les også:
• PST: – Det er knapphet på ressurser
• PST ber om å få utlevert Aftenpostens materiale
• Derfor vil de overvåke mobilen din – og dette kan de finne ut
Publisert:
No comments:
Post a Comment