Tuesday, December 2, 2014

Unaccustomed optimism climate negotiations – NRK

Utsendinger fra hele verden kom mandag sammen i Perus hovedstad Lima for en ny runde med klimaforhandlinger.

I denne omgang er det ikke ventet store politiske gjennombrudd. Men møtet antas å bli et viktig skritt på veien mot neste års toppmøte i Paris, hvor en ny internasjonal avtale etter planen skal komme på plass.

Etter 20 år med forhandlinger i sneglefart har nye utslippsmål fra USA, Kina og EU gitt håp om at noe er i ferd med å løsne.

– Omrisset av en avtale er i ferd med å tre fram. De tre største utslipperne har kommet på banen og oppfordret andre til å gjøre det samme, sier Elliot Diringer fra tankesmia Center for Climate and Energy Solutions til nyhetsbyrået AFP.

– Ligger an til suksess

Også Sør-Afrikas tidligere miljøvernminister Valli Moosa mener veien mot Paris ser lovende ut.

– Alt ligger til rette for suksess, sier Moosa til forskningstidsskriftet Nature.
Han understreker at det er umulig å vite sikkert hva som kommer ut av møtet i Paris. Og knapt noen tror at vi i 2015 får en avtale som er ambisiøs nok til at den alene løser klimaproblemet.



Steffen Kallbekken ved CICERO senter for klimaforskning.

Foto: Eivind Molde / NRK

I stedet er det håp om utslippsmål som vil starte de omfattende endringsprosessene som må til for å skape en klimavennlig verdensøkonomi. Når utviklingen av miljøvennlig teknologi skyter fart, kan det bli enklere å sette strengere mål som ligger nærmere forskernes anbefalinger.

En avtale hvor både USA, Kina og EU godtar betydelige begrensninger på utslippene, vil uansett være et stort framskritt.

– Det er helt klart mer optimisme rundt forhandlingene nå enn tidligere, konstaterer Steffen Kallbekken ved CICERO senter for klimaforskning overfor NTB.

Nye klimamål

Ifølge Kallbekken er den nye klimaavtalen mellom USA og Kina et svært viktig politisk gjennombrudd. Avtalen inneholder konkrete mål for hvordan landens utslipp skal begrenses.

– De to landene står til sammen for over 40 prosent av de globale klimautslippene. Og de har kanskje vært de viktigste bremseklossene i den internasjonale klimapolitikken de siste 20 årene, sier forskeren.

Han tror utsiktene til en effektiv global klimaavtale nå er bedre enn på lenge. I likhet med Bellona-leder Frederic Hauge betegner han avtalen mellom USA og Kina som det trolig viktigste som noensinne har skjedd i den internasjonale klimapolitikken.

Men også EUs nye klimamål har bidratt til en ny dynamikk i klimaarbeidet, understreker Hauge. Landene i Unionen lovet tidligere i høst å kutte utslippene med 40 prosent fra 1990-nivået innen 2030.

– EU la grunnlaget for at USA og Kina kom fram til det de gjorde, sier han til NTB.

Billigere solkraft

Også foran klimatoppmøtet i København i 2009 var det optimisme og forventninger om en effektiv avtale. Men mange eksperter mener forhåpningene den gang ikke var i tråd med de politiske realitetene.

– Prognosene nå er mye bedre enn før København, sier Robert Stavins ved Harvard-universitetet til nyhetsbyrået Reuters.

En forskjell fra 2009 er at den teknologiske utviklingen er kommet lenger, og sol- og vindkraft er blitt billigere. I tillegg prøver partene i klimaforhandlingene å enes om en annen type avtale. Den vil i stor grad være en oppsummering av klimamål som landene fastsetter på frivillig basis.

Enn så lenge er det uvisst om en ny FN-avtale, sammen med andre typer avtaler og tiltak, vil være nok til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader.

– Men alle utslippskutt reduserer skadene klimaendringene vil påføre oss. Alt vi gjør for å dempe temperaturøkningen, er av det gode, understreker Kallbekken.

(NTB)

LikeTweet

No comments:

Post a Comment